2023. már 02.

Törökország legjobb helyei? Hova menj az országon belül.

írta: Németh Szilveszter
Törökország legjobb helyei? Hova menj az országon belül.

Az Erasmus+ program nem a kötöttségekről szól, ha kimegyünk egy idegen országba, még ha egy helyen vagyunk is az egyetem miatt, bizony ha rám hallgattok, lépten nyomon keresni kell a lehetőségeket hogy felfedezzünk a kultúrát és lehetőségeinkhez mérten az adott ország többi részét. Nincs ez másképp Törökországgal sem, és az Isztanbuli egyetemnek egyik előnye volt például az ottani ESN group ami lehetőséget biztosított erre, mivel minden hónapban szervezett egy nagy, több napos kirándulást Törökország más részeire. Persze a pénz az idő és egyéb tényezők miatt nem tudtam mindenhová velük menni, próbáltam mindig nyitott lenni a lehetőségekre.

Ebben a Posztban bemutatom Törökországnak azokat a helyeit, ahova érdemes elmenni, hogyha hosszabb időt tartózkodik valaki kint Törökországba. (Fetiye és Isztanbul nem lesz a listában mert azokról készült már poszt részletesen.) Az egyik ok amiért Törökországot választottam célállomásnak a történelem volt, és bizony ezen a vonalon haladva Törökország be tudja váltani a hozzáfűzött reményeket.

Ephesos: Az Ephesos a világ egyik leglátogatottabb régészeti lelőhelye. Az UNESCO világörökség része, és "állandó védelmi területnek" nevezték ki. A Kyparissos folyó partján található Ephesus híres Artemis 3 fő templomáról (a szűz istennő), a Hadrianus templomáról és a Serapis templomról (egy isten a krokodil fejével és egy ember testével). A nyugat-ázsiai római fürdők néhány legjobban megőrzött darabjainak ad otthont. A romok nagyon jó állapotban vannak. Az egyik Olasz barátom elment ide, és mutatott képeket, nekem legjobban a legtöbb fotón ábrázolt Celsus könyvtár maradványai tetszettek a legjobban. Illetve van egy ókori Görög színház is ott, 25.000 hellyel, és a legnagyobb színház volt kisázsiában az ókori időkben. Még ma is használják! Itt egy nagyszerű videó amit érdemesnek találtam megtekintésre. Nézzetek bele.
views_of_celsus_library_from_curetes_street_2.jpg

https://www.youtube.com/watch?v=w3F_ILixKGA&ab_channel=KenSummers 

Bursa: Bursa egy nagy és virágzó város, amely Törökország Közép -Anatólia régiójában található. Ez a Bursa tartomány fővárosa. A Bursa Törökország jelentős kereskedelmi és ipari központja, körülbelül 1,5 millió ember lakik itt. A város híres történelmi és építészeti örökségéről, valamint a friss és ízletes helyi konyháról. Bursa egyik fő látnivalója a bursai vízesés és Nemzeti Park, ahol a vízesést erdő veszik körbe.
bursa_waterfall.jpg
A Bursa Ski Center nagyon népszerű, az ország minden tájáról származó téli sportért rajongók körében. Számos szórakoztató park található Bursa -ban, amelyek alkalmasak a családok és a gyermekek számára.
Itt a történet hogy fél éves mobilitás alatt nem sikerült meglátogatni, de megtudtam hogy a csapat a következő féléves külföldi hallgatók számára februárra szervezett oda egy túrát, gondolom sieléssel? Mindenestre nekünk azt mondták, hogy népszerű és viszonylag olcsónak számít például az Ausztiai sielési árakhoz viszonyítva.

https://www.youtube.com/watch?v=EeVf8eBQr2w&t=609s

Cappadocia: A Cappadocia egy lélegzetelállító régió Törökország központjában, és érdemes megnézni látványos sziklaformációit, forrásait és antik falvait. Lenyűgöző táj. Cappadocia látványa összehasonlíthatatlan bármihez amit eddig valaha láttál. A régió annyira száraz, hogy a természetes forró forrásokból származó víz egy meghatározó jelenség Cappadocia -ban. Valójában a helyiek ivóvízként fogyasztják! A Cappadocia számos városa a bizánci időpontokba nyúlik vissza, megéri meglátogatni ezeket a helyeket. Az én valós életbeli tapasztalatom az ott kiránduló egyéb Eraszmuszos hallgatók élménybeszámolóin alapul. Ők azt mondták hogy az eddigi kirándulások közül amin voltak ez volt a legjobb, azok mondták ezt akik nem mentek Fethiyébe :D Mert az úgy a top. Mindenesetre mutattak képeket és tényleg lenyűgőző főleg naplementében. Az egyik legnépszerűbb dolog amit ott szoktak csinálni az emberek a hőlégballonozás, viszont elég drága és sokan vagytok egy hőllégballonban, úgyhogy az elmondások alapján nem sokan próbálták ki az odainduló csapatból. Főleg az ár miatt. Én biztos kipróbáltam volna, olyan lehetett ez mint a siklóernyőzés azt sem próbálta ki mindenki a csapatból, de egy felejthetetlen élmény volt. És azért Cappadociában hőlégballonozni is nekem olyan lett volna, hogy hol máshol ha nem az egyik legszebb helyen? Ugyanez a gondolat volt bennem siklóernyőzésénél is, hol máshol ha nem a kék lagúna felett ? :) Ezen kívül, még programlehetőség volt, a quadozás és a lovaglás is ott.

https://www.youtube.com/watch?v=00VaKcv47HA

Pammukale:Pamukkale kihagyhatatlan hely Törökországban. A márványáról és meleg forrásairól híres Pamukkale gyönyörű hely a látogatásra. A márvány és a hőforrások csodálatosak, de Pamukkale sokkal több ennél. Pamukkale tele van történelemmel. Az egyik jó dolog Pamukkalében, hogy látni lehet a több ezer évvel ezelőtti régi civilizációk maradványait. Körbe lehet járni a teraszokat és ugyancsak olyan érzésünk keletkezik mintha visszafelé mennénk az időben. :)  Ezenkívül érdemes meglátogatni az ókori városok romjait, és megnézni, hogyan éltek a múltban. Ettől valóban úgy érzed, mintha a történelem része lennél

A mi ESN groupunk is elment egy Pammukalés kirándulásra.... Sokan, azt mondják mindegy az év milyen szakaszában mész, mert így is ugyis gyönyörű, azonban youtubon lehet látni videókat arról mikor érdemes, mert bizony, ahogy én elnéztem van amikor szebb mint máskor ;) A számomra érdekesség Pamukáléval kapcsolatban hogy Magyarországon is van egy hasonló hely, érdemes utánanézni, és beírni például hogy : Hungarian Pamukkale. Egyébként Egerszalókon van! Pammukale törökül azt jelenti hogy pamut, a mosógépen az egyik fokozaton vettük észre először :D

https://www.youtube.com/watch?v=VaAY9NuctMY&ab_channel=WorldWildHearts

Ankara:Ha olyan várost keresel, ahol mindent megtalálsz, Ankarán határozottan érdemes elgondolkodni. Törökország központjában található Ankara gazdag történelemmel rendelkezik, amely a középkorba nyúlik vissza. Történelmi vonzereje mellett, Ankara rengeteg modern kényelmi és kulturális élményt is kínál. 
Ankarában a legfontosabb tennivalók közé tartozik a város legnépszerűbb turisztikai látványosságai, például az Anitkabir mauzóleum és az Anatóliai Civilizációk Múzeuma. További legfontosabb látnivalók a Yunus Emre Múzeum és a Haci Bektas Veli mecset. 
Ankaráról túl sok infóm nincs, mégis beraktam a listában, egyrészt az ESN group kirándulási listáján és tervben sem szerepelt egyáltalán, pedig szerintem ott lenne a helye. Én elmentem volna egyet például. Egyik leggyakoribb hiba szerintem hogy sokan úgy tudják Törökország fővárosa Isztanbul, pedig Anakra. Hasonló a helyzet Ausztráliában is :D 

R.Szilveszter

Szólj hozzá