2023. jan 15.

Most akkor Turkey vagy Türkiye? Mi ez az egész? Helyre teszem.

írta: Németh Szilveszter
Most akkor Turkey vagy Türkiye? Mi ez az egész? Helyre teszem.

Egy modern dolog, amivel elég sokan megvagyunk zavarodva mostanában itt Törökországban, hogy most akkor Turkey az ország neve vagy Türkiye? Én például egy öngyújtón vettem észre az írást, hogy Türkiye, és meglepődtem. Az jutott eszembe, hogy vajon mennyi időre van szükség ahhoz, hogy egy ilyen változtatás benne maradjon az emberek fejében, hiszen például Budapesten is a Szél Kálmán teret máig néhányan Moszkva térnek hívják, idősek, fiatalok. De ezen kívül van még több dolog is Pesten. De vannak ugye ezek a kampányok például, hogy a régi utcaneveket meg kell változtatni, megújítani, akár kisvárosokban, akár falvakban, és bizony nehéz rátérni az újra. Szerintem nagyon nehéz a szokásokon változtatni. 
Lássuk itt mi van ez mögött :-)
a41roxv_460s.jpg

https://www.youtube.com/watch?v=UyXNSq963GE&ab_channel=NameExplain

Lényegében az egyik fő ok, hogy a világ fele egy más képet akarnak mutatni, és ugye ha beírjuk a googlébe hogy Turkey a képek fele ami megjelenik egy pulykát ábrázol. A cambridge szótárat átlapozva negatív jelentésekbe is lehet botlani, és a "pulyka" úgy definiálható, mint "valami, ami rosszul esik" vagy "hülye vagy ostoba ember".Ez az asszociáció, nem túl hízelgő. Ők magukat Türkiyének hívják. Érdekes lehet eljátszani a gondolattal, hogy milyen volna ha Magyarországot is ezentúl a külföldiek is Magyarországnak hívnák Hungary helyett. Valószínűleg minden Magyar hallotta már a viccet hogy Are you Hungry? és hasonlók amit szerintem mindenki utál, mindenesetre részemről nem lenne semmilyen ellenvetés, ha ezentúl a külföldiek is Magyarországnak hívnák az országunkat. A Törökök egyébként Magyarnak hívnak minket a saját anyanyelvünkön, az országunkat pedig Magyarisztánnak.


A Turkiye hatóságai úgy döntöttek, hogy átírják országuk nemzetközi imázsát, ez az ok.
A hónap elején Turkiye elnöke, Recep Tayyip Erdogan közleményt adott ki, amelyben az ország nemzetközileg elismert nevét "Törökországról" (Turkey) Turkiye-ra változtatta.

„A Turkiye szó a legjobb módon képviseli és kifejezi a török nemzet kultúráját, civilizációját és értékeit” – áll a közleményben.Az, hogy az országok megváltoztatják, vagy módosítják a nevüket, nem olyan szokatlan, mint gondolnánk. A nemzetbranding üzlete számos okból megtörténhet, akár a kliséken felülemelkedni, akár pozitívabb képet mutatni, akár a politika miatt. Legutóbb Hollandia elvetette a "Hollandia" nevet, hogy leegyszerűsítse imázsát a világ számára. Előtte pedig a "Macedónia" nevét Észak-Macedóniára változtatta az ország a Görögországgal folytatott politikai vita miatt.

1935-ben Irán megváltoztatta a nevét Perzsiáról, amelyet elsősorban a Nyugatiak használtak. Az Irán szó perzsát jelent fársziul, és akkoriban úgy érezték, hogy az országnak a helyben használt névvel kellene neveznie magát, nem pedig kívülről látszólag erőltetett névvel. Ezt írtam pár sorral feljebb, hogy Magyarország esetén ez nincs így, és akár lehetne.

A névváltoztatás azt az akaratot tükrözte, hogy az ország a britek és az oroszok megszállását követően saját kezébe vegye sorsát. Tizenegy ország változtatta vagy módosította a nevét az évtizedek során.

Akkor miért Turkiye?

Nos, török nyelven az ország neve Turkiye. Az ország ezt a nevet azután vette fel, hogy 1923-ban kikiáltotta függetlenségét a megszálló nyugati hatalmaktól.Az évszázadok során az európaiak sok néven emlegették először az oszmán államot, majd Törökországot. De a név, amely leginkább megragadt, a latin "Turquia" és a mindenütt elterjedtebb Turkey. A Törökök túlnyomó többsége úgy érzi, hogy az ország helyi változat alapján való elnevezésének értelme van, és összhangban van az ország azon céljával, hogy meghatározzák, mások hogyan hívják azt. A kormány bejelentése azonban csak utoléri azt, amit egyes gazdasági társaságok évtizedek óta gyakorolnak. 2020 januárjában a Török Exportőrök Közgyűlése (TİM) és a török export ernyőszervezete bejelentette, hogy minden címkéjén a „Made in Turkiye” feliratot fogja használni annak érdekében, hogy szabványosítsa a márkajelzést, és a török vállalkozások identitását a nemzetközi színtéren.

Szólj hozzá