2023. jan 14.

Hogyan vernek át a Törökök és hogyan kerüld el? Fontos poszt mindenkinek aki valaha ide jön!

írta: Németh Szilveszter
Hogyan vernek át a Törökök és hogyan kerüld el? Fontos poszt mindenkinek aki valaha ide jön!

Hogy vernek át (vagy próbálnak/próbálnának) itt Isztanbulban? Bizony lépten nyomon megpróbálnak pénzzel lehúzni, azért mert külföldi, speciálisan Európai vagy. Illetve tanácsokkal is szolgálok. Na nézzünk is kicsit utána a híres neves Török vendégszeretetnek.

Ebben a posztban leírom a  legaljasabb csalásokat amivel próbálkoztak, próbálkoznak a mindennapi élet során, illetve hozok pár példát arra is ami másokkal történt itt. Az ESN groupból. 

Kezdjük is a híres Török vendégszeretettel. Ne legyenek illúzióink, ha bármilyen üzleti pénzügyi haszna származik egy Töröknek a velünk való kapcsolatából, akkor a kedvesség és a vendégszeretet nem biztos hogy igazi. Mikor nem hamis? (Leginkább a Grand Bazárra érvényes, például egy helyi pékségbe, vagy élelmiszerboltban tök jóban vagyok az eladókkal)
Akkor, ha mindenféle haszonszerzéstől mentesen van velünk bármiféle kapcsolata. Hozok is gyorsan két velem megtörtént példát. Kezdjük a hamissal: Sétálsz a Grand Bazárba, (Tipikus, ha nem a legnagyobb lehúzós hely itt Isztanbulban), nézegetsz, teszem azt handmade lámpákat, jön az eladó hatalmas barátsággal, és személyes érdeklődéssel, no ez az a pszichológia, amikor nem kiszolgál hogy : segíthetek valamiben? Hanem konkrétan meg akar nyerni magának személyes kérdésekkel, hogy vagy ? honnan jöttél? Magyar Török barátság, Atilla és minden egyéb szimpatikus duma, jól nézel ki, hallottam már mindent :D  Gondoljunk csak bele, nekik például a Grand Bazár amit naponta több mint fél millióan látogatnak, éves szinten több mint 90 millióan, ott az ő szemükben mi nem vagyunk különlegesek ha azt akarjuk hinni, ha nem.
Az igazi vendégszeretet pedig, amikor bemegyek például az egyetemre a koordinátoromhoz, és amikor megbeszéljük az ügyesbajos dolgaimat, akkor teával kínál például. Az nagyon jól esik és tényleg valóban kedvesség és szeretet árad belőlük.
(azért király hangulata van a Grand Bazaarnak egyébként)
Sztori: Olasz Eraszmuszos lány barátommal sétálgattunk a Grand Baazar-ba. Megálltunk megnézte a gyűrűket, mert akart egyet venni. A Török csávó konkrétan a szemem láttára elmondta, hogy még sosem látott ilyen gyönyörű lányt, odament hozzá és szó szerint megfogta a kezét, és felhúzta rá a gyűrűt és folytatódott a beautiful bla bla bla.... Egészen vicces volt számomra külsősként :D

Mit tegyél a Grand Bazárba? Lehetőleg kerüld. :D Az árusoknak hihetetlen gyakorlatuk van benne, hogy megmondják külföldi vagy, meg sem kell szólalnod és angolul szólítanak le :D Oké oké fehér bőr, magasság, más stílus, de valahogy amúgy is eltérő vagy. Az egész az alkudozásról szól, amivel általában ők járnak jól. A Grand bazár vonz. A Grand bazár olyan mint egy időspirál, bent ragadsz, eltévedsz mintha portálokon keresztül közlekednél. De a gyakorlati tanács az hogy amit meglátsz a grandbazárba és tetszik, megkérdezheted mennyibe kerül, de szinte biztos hogy máshol például Shishanében olcsóbban megveszed fix áron. Tehát nézz körül, esetleg érdeklődj, de ne azonnal vásárolj. A termékek eredetiségét is vedd figyelembe, egyrészt ott van mellette a fake market ( itt legális hamis termékeket árusítani, na fain) de láttam már kétes arcú tagot, a Grand Bazár előtt Rolex órát árulni. Na vajon mennyire Svájci eredeti lehet? Igen. 

Az árak nagyon sokszor nincsenek feltüntetve, és direkt szemtelen módon. Sajnos én tőlem a megszokásomtól és a nevelésemtől ez az az alkudozás annyira távol áll, hogy soha nem fogom szeretni. Legyen fix az ár, és vagy megveszem annyiért vagy nem. De azért lehet gyakorolni, és valaki élvezheti is ezt, sajnos annyira nem az én világom ez.

Pro tipp: Én ezt alkalmazom, még sehol máshol nem láttam leírva így, de azt csinálom hogy meglátok valamit a kirakatban, vagy a grand bazárban akkor készítek róla egy fotót, és otthon néha rá nézek, és ha például egy hét múlva is akarom, akkor lehet megveszem :-) Van persze az azonnali szerelem valami iránt, és azt érzem na ez kell. De valószínűleg ott lesz egy hét múlva is, és otthon tudsz rajta gondolkodni mennyit ér meg neked, hogy fogsz alkudni érte :)

Következő: Fodrászüzeletek/ Barbershopok. Bemész hajvágásra. Leültetnek és a végén egy óriási összeget mondanak. Nos mondom mit tegyél. Először: Nézz utána a helynek googlén és az értékeléseket is nézd meg. Ne dőlj be. Meglátsz egy helyet például 4.9-es értékeléssel ne gondold hogy nem csapnak be, nézd meg a negatív értékeléseket is, hátha meglátsz olyat hogy egy külföldi panaszkodott vagy nagy árat mondtak fizetettek ki vele.
(Sajnos vannak helyek ahol a helyiekkel teljesen korrektul bánnak, de a külföldieket lehúzzák.)
Oké ezután találtál egy helyet. Belépsz az első hogy kérdezd meg az árat. Hangozzon el. Ha a végén valami orbitális összeget kapnál, kérj róla számlát! és fenyegetőzz. Lejebb fog menni az ár, és mondják hogy bocsi elütöttem satöbbi... a kártyás fizetést preferáld ilyen helyen, ne készpénzt. Ha ilyesmi történik, még ha nem is sikerül átvágniuk, a többi külföldi érdekében egy negatív kommentet megérdemel a hely távozás után :D Velem például így történt.

Turkcell telefonszolgáltató: Hivatalos hely, nem igazán vágnak át, de például amikor veszel egy simkártyát ugye 3 hónapig érvényes, utána vagy regisztráltatod a simet, vagy veszel egy török telefont. Na de 3 hónap után mindenképp, ha regisztráltatsz, ha török telefont veszel, bekell menned, hogy valamit itt átállítsanak. Külföldi vagy valamilyen szinten kiszolgáltatott vagy a language barrier miatt, de a lényeg, hogy amikor ezt átállítják néhány helyen elkérnek pénzt, néhány helyen nem ezt az Erasmusz csoport is megerősítette. Ilyenkor nem szabadna hogy pénzt elkérjenek, erről is kérj számlát, és ha nem engednek belőle fizess kártyával. Ingyenesnek kell lennie. Másik egy korábbi posztban írtam sim kártyát nem szabad reptéren vagy újságosnál vásárolni :)

Éttermi csalás: Nem hallottam még róla, de elvileg létezik. Kihoznak egy normál étlapot...rendelsz...amikor fizetnél persze az összeg jó nagy... szólsz és újra kihozzák az étlapot, csak magasabb árak szerepelnek benne. Mit tegyél? Fotózd le az étlapot, külföldiként simán megteheted, érdekelnek a kaják fordítót használsz....

Bars/Kocsmák: Valaki leszólít az utcán... elhív egy buliba... fizetsz az italokért, és a végén nagy összeg a szem előtt. Ne menj idegenekkel buliba :D 

R.Szilveszter

Szólj hozzá