2023. jan 14.

Szerencsejáték Törökországban.

írta: Németh Szilveszter
Szerencsejáték Törökországban.

Egy eléggé érdekes témát hoztam mára. Kezdetben leírom hogy mi a helyzet a szerencsejátékkal itt Törökországban, ezután pedig a saját játékos élményeim és tapasztalataim írom le, kicsit összehasonlítva a Magyar szerencsejátékkal. Annyit előljáróba leírok, hogy a tapasztalataim nem maximálisak, azokat a lehetőségeket próbáltam ki melyek a legegyszerűbben legkönyebben elérhetőek mindenki számára az utcán. Kaparós sorsjegyek és egy New Year lotto. De mi is a helyzet itt Isztanbulban/Törökországban?

Törökországban a szerencsejáték erősen szabályozott. Törökország 1998 ban tiltotta be a Casinokat. 2006 ban pedig a nem állami online szerencsejátékokat. Létezik azonban állami lottó (Milli Piyango) és vannak fogadási szolgáltatások, és néhány online szerencsejáték, és az illegális szerencsejáték továbbra is létező dolog itt Törökországban.

A lovakra fogadást 1984-ben legalizálták, a kaszinókat pedig 1990 ben. 1996 szeptemberében új korlátozásokat vezettek be, beleértve a nyitvatartási idő napi 8 órára való korlátozását és a nyeremények csekken történő kifizetését. Ezek a „kaszinókirály”, Ömer Lütfü Topal 1996. júliusi meggyilkolását követték.
A kaszinókat tiltó törvényt (részben a pénzmosással kapcsolatos vádak miatt) váratlanul bejelentettek, és 1996 decemberében jóváhagyták, és (az ellene indított jogi lépéseket követően) 1998. február 11-én lépett hatályba. Az illegális kaszinók azonban továbbra is léteznek.A betiltás idején a kaszinók egymilliárd dolláros iparágnak számítottak, és körülbelül 20 000 embert foglalkoztattak

Az online szerencsejátékot 2006-ban betiltották, de a betiltásukat célzó intézkedések csak korlátozott sikerrel jártak. 2009-ben a becslések szerint a svéd Betsson cég bevételeinek egynegyede Törökországból származott. 2013-ban a török parlament az online szerencsejátékot használók, valamint az online szerencsejátékokkal kapcsolatos pénzügyi tranzakciókat lehetővé tévő személyek büntetésének növelését tervezte.
Az online szerencsejáték Törökországban jelenleg tilos, kivéve az állami tulajdonú sportfogadási társaságot, az IDDAA-t, amely az egyetlen török jogalany, amely jogosult internetes szerencsejáték-szolgáltatásokat kínálni. Az online szerencsejátékot tiltó törvényt Törökországban 2007-ben fogadták el, és a közelmúltban Törökország is intézkedéseket hozott annak megakadályozására, hogy a játékosok külföldi internetes szerencsejáték-webhelyeket is használjanak.

A kaparós sorsjegyeket és a lottókat, utcán árulják Magyarországgal. A kaparós sorsjegyek hasonlóak hazaiakhoz, de van pár apró érdekes különbség. Egyik az, hogy a Magyar Kaparósok szerintem kreatívabbak, mind dizájn szinten, mind pedig megoldás szintjén, és ahogy elnéztem gyakrabban is újulnak meg. Nyeremény több mindentől függ, de a főnyeremény így is elég nagy. Ami érdekes és számomra kissé vicces is, hogy lehet nyerni kevesebb összeget mint amennyibe maga a kaparós került  pl 50 lírás kaparóssal, lehet nyerni 10 lírát:D Én csak úgyhívom: Vigaszdíj. Itt elég nagy fennhangja volt az ú.n újévi lottónak, amit december 31.-én sorsoltak. Érdekes mert nem te mondod meg a számokat, hanem megveszed a szelvényt, amit kiválaszthatsz persze a már meglévő számokkal, és azokkal indulsz majd a sorsoláson. A nyeremény majdnem leírhatatlan összeg :D 3 fajta szelvényt vásárolhatsz meg, a 50 100 és 200 lírásat. Negyed, fél, vagy egész. A 200 lírással megnyerheted az egész összeget, a többi esetben ha úgy jön ki a lépés osztozni kell. Jöjjenek a fotók:

img_20221230_190748_109.jpg

img_20221222_122320_399.jpg

img_20221230_190759_207.jpg

img_20230105_143639_754.jpg

Szólj hozzá